A mellkisebbítés

By Aniko

A mellkisebbítés egy viszonylag keveset kért plasztikai beavatkozás. A mellkisebbítés nem olyan népszerű és ismert, mint a mellnagyobbítás vagy a mellfelvarrás. Ennek oka, hogy a legtöbb kultúra a nagy melleket tartja nőiesnek és vonzónak, a hölgyek pedig ehhez a szépségideálhoz próbálnak alkalmazkodni. Ennek ellenére akad nő, aki mellkisebbítést kér, ám ennek a műtétnek általában más a motivációja, mint a többi mellplasztikának. A mellkisebbítésnek legtöbb esetben orvosi indokai vannak. A túl méteres emlők az idő előrehaladtával egyre inkább elviselhetetlen teherként nehezednek a páciens nyakára, hátára és gerincére. Ez egyre komolyabb problémákat okozhat. Először „csak” fájdalmat, ami lassan olyan ortopédiai problémákhoz vezethet, mint a gerincferdülés vagy a meszesedés. De itt még nem ér véget a gondok sora. A túl méretes emlő általában lelóg és összeér a mellkassal vagy a hassal. Az összefekvő bőrszövet között nincsen levegőzés, így gombásodás alakul ki és tisztán tartása is nagyon nehéz.

És ezek csak az egészségügyi problémák, amiket egy túl méretes emlő okozhat, hiszen vannak még további hátrányai is ennek az állapotnak. Ezek között ott van az is, hogy a nagy mellek korlátozhatnak bizonyos mozgás fajtákat. Vannak sportok, ahol hátrány, sőt kizáró oka túl nagy mellek, hiszen ezek gátolnak egyes mozdulatokat. A hátrányokhoz hozzájárul az is, hogy a túl nagy melleket bizonyos, annyira nem kulturált viselkedésű férfiak szexuális kihívásként értelmezik, és ekként reagálják le, ami sértő egy nő önérzetének.

Ezek is kellemetlenek, de az orvosi indokok azok, ami miatt a mellkisebbítés TB által is támogatott műtét. Természetesen bizonyos feltételeknek meg kell felelnie a páciensnek ahhoz, hogy az OEP részlegesen vagy egészen fizesse az operációt. Ez az, hogy az eltávolított zsírszövet súlyának el kell érnie a teljes testsúly 0,5%-át.

A mellkisebbítés néha csak egyik emlőre vonatkozik. Ez akkor történik meg, ha a két mell aszimmetrikus. Ilyenkor általában a nagyobbik emlőt szokták redukálni. Ezt az operációt is támogatja a TB, ha a két mell közötti differencia nagyobb, mint 30%.

Természetesen az OEP minden egyes műtéti kérelmet egyénileg bírál el és dönti el, hogy elutasítja-e, vagy részben, esetleg egészben támogatja a beavatkozást. Ezekről a lehetőségekről érdeklődjön háziorvosánál.

Mellkisebbítés előtt

Műtét előtt mindenképpen szükség van egy általános kivizsgálásra, hogy operáló orvosa meggyőződjön arról, hogy a műtétnek semmi akadálya sincsen.

Bizonyos életmód változások is javasoltak mellkisebbítés előtt. Például, – amennyiben Ön dohányzik, – ajánlott ezt a szokást abbahagyni. A nikotin ugyanis lassítja a sebgyógyulást. Szintén fontos, hogy könnyű, vitaminban dús ételeket fogyasszon és igyon sok folyadékot. (Ami itt ásványvizet és ízesítetlen teát jelent, nem pedig szénsavasa vagy cukros üdítőitalokat.)

Ha esetleg gyógyszereket szed, akkor ezekről mindenképpen konzultáljon operáló orvosával.

A mellkisebbítés menete

A mellkisebbítés fő feladata az emlők térfogatának a csökkentése. Ez a folyamat együtt jár azzal, hogy a felesleges bőrt is el kell távolítani, hogy megmaradjon a mellek feszessége. (Nagyon nagy méretű emlők felvarrása gyakran együtt jár mellkisebbítéssel is. Ugyanis a nagy mellek könnyen elvesztik feszességüket, hiszen állandó terhelésnek vannak kitéve. Ezért a túl méretes emlők mellfelvarrás után egy idővel újra megereszkednek, a tartós eredmény eléréséhez mindenképpen szükség van mellkisebbítésre is.)

A mellkisebbítésre többféle eljárás is létezik, mindegyiknek van előnye és hátránya is. Hogy adott páciens esetében éppen melyik lesz alkalmazva, az az első konzultáción függ eldőlni. A választásban szerepet játszanak orvosi indokok és a kliens elképzelései, igényei is.

A közös minden mellkisebbítés operációban, hogy legalább három vágással jár. Az egyik a mellbimbó körül történik. Ezt követi egy függőleges vágás a mell alatti redőben, majd egy vízszintes. (Ezeket a vágásokat nem nagyon lehet eltéveszteni. Ugyanis még műtét előtt a vágások pontos helyét ki szokták jelölni és rá szokták rajzolni a bőrre.)

A műtét befejező része a feleslegessé vált bőrszövet eltávolítása. Az esztétikus végeredmény érdekében az is fontos, hogy a mellbimbó megfelelő helyre kerüljön.

Fontos, hogy az operáció nyomai észrevehetetlenek legyenek. Ezért a sebek összezárását általában bőrben vezetett, kívülről nem látható, tovafutó varratokkal szokták rögzíteni. A vágásokat ezek után steril ragtapasztokkal rögzítik. Ezeknek több funkciója is van. Egyrészt hozzájárulnak a sterilitáshoz, másrészt pedig tartják a melleket, nem engedik, hogy az emlők súlya zavarja a sebgyógyulást.

A mellkisebbítés következményei

Nagyon szélsőséges esetben megtörténhet az, hogy a mellbimbók elvesztik érzékenységüket. Ez általában átmeneti állapot szokott lenni, de nagyon ritkán megtörténhet, hogy tartós lesz a testrész érzéketlensége.

Szintén veszélyes a műtétben, hogy a tejutak és a mirigyállománynak egy részét el kell távolítani. Ezek után még lehet szoptatni, de már nehezebben fog beindulni a tejtermelés, esetleg nem lesz olyan bő. Ezért ezt az operációt ideális szülések, családalapítás után megcsináltatni.

Mellkisebbítés után

Mellkisebbítés után általában a páciens még egy éjszakát szokott a klinikán tölteni. (Ezt az is indokolja, hogy a beavatkozás minden esetben altatásban történik, ami után megfigyelésre van szükség.) Ha nem történ semmiféle probléma, akkor Ön otthonába távozhat, de meghatározott időpontokba vissza kell jönnie sebellenőrzésre.

A gyógyulási időszakban van pár szabály, amit mindenképpen be kell tartani a zavartalan lábadozás és a megfelelő végeredmény érdekében. Ezek között talán a legfontosabb, hogy a sebet a varratszedésig nem érheti víz. Ez komplikálttá teszi ugyan a tisztálkodást, de mindenképpen érdemes betartani, ellenkező esetben a sebek begyulladhatnak.  Zuhanyozni speciális védőkötésben lehet. Ez az időszak nagyjából két – három hétig szokott tartani, ekkor kell visszamenni az operáló orvoshoz varratszedésre. Vannak klinikák, ahol felszívódó varratokat használnak.

Az operációt követően több hétig speciális, erre a célra gyártott melltartót kell viselni. Ezek után is még egy jó ideig a sportmelltartó javasolt.

Az első hetekben nagyon fontos még a mozgások korlátozása is. Nem javasolt a kart lendíteni vagy túl magasra emelni, nehéz tárgyak cipelése, erőlködés elkerülése szintén ajánlott. Ezért, ha Önnek kisgyereke vagy kisgyerekei vannak, akkor erre az időszakra kérjen segítséget gondozásukhoz vagy halassza el a műtétet pár évvel, amíg a gyerekek nagyobbak lesznek.

De nemcsak a gyerekek ellátása ütközhet nehézségekbe ebben az időszakban, hanem a legtöbb házimunka is, mint például porszívózás, ablakpucolás. Az operáció utáni két hónapban ezeket a feladatokat csak akkor és olyan mértékben végezze, ahogy nem érzi megerőltetőnek. Sportolással szintén vigyázni kell. Beszélje meg operáló orvosával, hogy milyen sportot mikortól javasol.

A teljes gyógyulási időszak nagyjából fél évig szokott tartani. Nagyon fontos, hogy ez alatt az időszak alatt nem érje erős napfény a sebet. (Amennyiben Ön ezt fokozottan igényli, érdemes a mellkisebbítés műtétet ősszel elvégezni, hogy a bikini szezonra túl legyen a gyógyulási időszakon.)

Közvetlenül a műtét előtt és utána nagyjából egy évre rá javasolt egy ultrahangos vizsgálat elvégzése, hogy a jövőbeli szűrővizsgálatok eredményét legyen mihez viszonyítani.

Hogy az eredmény megfelelő maradjon, ahhoz vigyázni kell, hogy ne történjen jelentős mértékű testsúly változás, hiszen ez a bőrszövet terhelésével jár.