Szemhéjplasztika

Mikor?

A szemhéjak a szemréseket zárják el, a szemgolyókat védik, melyeket zsírpárna vesz körül. Külső felszínét bőr, belső rétegeit izom és kötőszövet alkotja. Az említett alkotók rugalmassága az idő múlásával csökken, ami a felső szemhéjak bőrfölöslegét, lógását, az alsó szemhéjak táskás előboltosulását eredményezhetik, amelyek önmagukban és együttesen fáradt, öregedő arckifejezés megjelenéséhez vezetnek. A plasztikai műtét célja a fenti elváltozások megszüntetésén keresztül a fiatalosabb megjelenés létrehozása.

[wds id=”16″]
 

FELSŐSZEMHÉJ PLASZTIKA

A műtétről

A felső szemhéjak csukott állapotában határozzuk meg a bőrfölösleg mértékét. Ezt a szemhéj bőrén annak párhuzamosan a pillasortól kb. 1 cm távolságban bejelöljük. Ha csak felső szemhéj plasztikát végzünk, akkor helyi érzéstelenítést alkalmazunk általában, amelynek során a kijelölt bőrfölösleget kimetsszük, majd amennyiben szükséges, a szemhéj izomzata mögötti zsírpárnából és a szemhéj izomzatából is eltávolítunk, majd a bőrsebet zárjuk. A szemhéj sebét és a szemhéjat vékony ragasztó csíkokkal rögzítjük, amely a seb és a szemhéj nyugalmát biztosítja, a műtét után kialakuló duzzanatot csökkenti. A műtét 45-60 percet vehet igénybe, a páciens a műtét után hazamehet. Ezt követően fizikai kímélet, a szem védelmét biztosító kenőcsök, cseppek alkalmazása ajánlott. A kialakuló bevérzés felszívódása, a duzzanat mérséklése hűtéssel, jegeléssel gyorsítható. Egy hét után a varratot, varratokat eltávolítjuk, de még egy hétre a ragasztócsíkokat a szemhéjra helyezzük. A műtét után mérsékelt fájdalom, a szemhéjak lilás elszíneződése (bevérzés), duzzanat alakulhat ki.

Lehetséges szövődmények

A műtét szövődményeként sebfertőzés, a szem elégtelen záródása, a felső szemhéj lógása, kóros heg képződése, a szem körüli árok kimélyülése előfordulhat.
 

ALSÓSZEMHÉJ PLASZTIKA

A műtétről

AA műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, de természetesen altatásban is elvégezhető. A bőrmetszést a pillasor alatt 2 mm-el ejtjük, amelynek oldalsó végét egy szem körüli ráncba vezetjük be. Amennyiben csak bőrfölösleg alakul ki az alsó szemhéjon, akkor a szemhéj bőrét felpreparáljuk az izomról, kellő mértékben megfeszítve a fölösleget kimetsszük, majd a bőrsebet összevarrjuk. Vannak olyan esetek, amikor a páciens szövetei (bőr, izom,) veszítenek rugalmasságukból. Ekkor a bőrt az izommal együtt preparáljuk fel, és mindkettő fölöslegét távolítjuk el a korábban említett módszerrel, úgy, hogy a szemhéj mögött elhelyezkedő zsírpárna mennyiségét is csökkentjük. A műtét 60-90 percet vehet igénybe. A sebet és az alsó szemhéjat vékony ragasztócsíkokkal rögzítjük, a felsőszemhéj plasztikánál említett okokból kifolyólag. A műtét után általános fájdalomcsillapítóval szüntethető fájdalom, lilás bőrelszíneződés (bevérzés), duzzanat alakulhat ki, amelyek hűtéssel, jegeléssel mérsékelhetők.
Abban az esetben, amikor a szemhéjak előesését csak a szem körüli zsír előesése okozza, akkor a kötőhártyán keresztül a szemhéj belső felszíne felől végzett zsíreltávolítás is kivitelezhető, melynek az az előnye, hogy a műtét után külső, látható heg nem marad vissza.

Lehetséges szövődmények

A műtét szövődményeként az alsó szemhéj túlzott megrövidülése, a szemhéjak záródásának elégtelensége, a könnycsatorna sérülése, a műtéti terület gyulladása érdemel említést.

Az alsó és felsőszemhéj plasztika egyszerre is elvégezhető.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo