[formget formcode='hFlb-212335/i' autoresize='true' height='485' tab='tabbed' tabtext='Contact Us' position='bottom' bgcolor='e54040']

Az orrplasztika Budapest területén is népszerű szolgáltatás. (Bár nem ez a műtét vezeti azt a képzeletbeli versenyt, ahol a plasztikai beavatkozások népszerűségét mérik össze. Magyarországon a leggyakrabban kért beavatkozások a zsírleszívás és a mellplasztika.) Ennek az oka az, hogy az orr az arc közepén található, nem egy olyan testrész, amit el lehetne rejteni. Ráadásul jellege meghatározza az egész arcot, így kiemelt jelentőséggel bír, hogy szép legyen. Ezért nem lehet azon csodálkozni, hogy ennyire keresettek az orrplasztika Budapest területén található lehetőségei.

A műtét előnyei a következők:

 • Az arc harmonikus lesz
 • Az arcplasztika során a legtöbb esetben az orr belső felén ejti a sebész a metszéseket. Így semmi külső nyoma nem marad a beavatkozásnak, nem lesznek hegek.
 • Ideális esetben a páciens már egy héttel a műtét után visszatérhet munkahelyére.
 • Minden műtétnek vannak szövődményei, de az orrplasztika esetén a kockázatok alacsonyok.

Az orrplasztika kifejezés nem egyféle műtétet takar, hanem többféle változata is létezik ennek a beavatkozásnak. A következő módokon csoportosítható ez a beavatkozás:

 • részleges orrplasztika (A műtét során csak az orr porcos és lágy részei lesznek érintve.)
 • teljes orrplasztika (A beavatkozás a testrész csontos részére is kiterjed.)

De természetesen nem ez az egyetlen csoportosítási szempont.

 • zárt orrplasztika (Amennyiben lehetséges a sebészek ezt az eljárást szeretik alkalmazni, hiszen ennek a lényege, hogy a műtét az orrüregen keresztül történik, így az összes vágást az orron belül ejtik. Így nem maradnak külső hegek, a műtét eredménye teljesen észrevehetetlen lesz, a megváltozott orrt kivéve. A legtöbb testrészt érintő beavatkozások elvégezhetők ezzel a módszerrel, még azok is, amiknek célja az orrcsúcs emelése, vagy vázának keskenyítése.)
 • nyitott orrplasztika (Ennél a módszernél a vágások az orr külső felén lesznek. Ezt a módszer nem szívesen alkalmazzák a sebészek, de vannak esetek, amikor nincsen más választásuk. Egy másodlagos korrekció során a hegesedés folyamata kiszámíthatatlan lesz, ami indokolja, hogy az operáló orvos a nyitott orrplasztika mellett döntsön. Az orrcsúcs porcainak operációja szintén csak nyitott orrplasztikával végezhető el. A beavatkozás után maradnak hegek, de ezek vékonyok, szinte láthatatlanok lesznek.)

Orrplasztika előtt

Az orrplasztika első lépése mindig az a konzultáció, ahol a sebész és a páciens megbeszélik a műtét minden részletét. A páciens elmeséli kívánságait, azt, hogy milyen eredményt vár el az operációtól, a sebész pedig – pár vizsgálat után – ezeket az elképzeléseket egyezteti az orvosi szempontokkal. Nagyon fontos kérdés az, hogy pontosan, hogyan is nézzen ki az új orr. Szerencsére ma már remek számítógépes programok vannak, ahol pontosan meg lehet nézni azt, hogy a páciens milyen orr-ral, hogyan fog kinézni. Ez az operáló orvos helyzetét is megkönnyíti, hogy világosan látni fogja, hogy az ügyfele milyen eredményt vár el a műtéttől.  Erre a találkozásra fontos, hogy páciens magával hozza -amennyiben van ilyen – a rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját, illetve korábbi kezeléseiről szóló dokumentumokat.

Az operáció megterhelést jelent a szervezetnek, ezért van pár életmódbeli szabály, amit mindenképpen érdemes betartani, hogy az operáció utáni gyógyulás minél gyorsabb legyen.

 • dohányzás (A nikotin lassítja a sebgyógyulás, ezért ezt a tevékenységet érdemes műtét előtt és után is egy ideig felfüggeszteni, vagy legalábbis minimalizálni az elszívott cigaretták számát.)
 • bő folyadékfogyasztás (Operáció előtt érdemes napi 3-4 liter folyadékot meginni, de ez ásványvíz, vagy pedig ízesítés nélküli tea legyen, semmiképpen sem cukros, szénsavas üdítőital.)
 • könnyű ételek fogyasztása (A szervezetet nem szabad megterhelni az emésztés folyamatával, maradjon energiája a sebek regenerálására.)
 • C – vitamin fogyasztása (Ez gyorsítja a szem alatt kialakult heamatonák felszívódását.)

Hogy az operáló orvos meggyőződhessen arról, hogy a műtétnek minimális lesz a kockázata, különböző vizsgálatokra lehet szükséges. Ezt ő határozza meg, a sebész adja a beutaló papírokat is. Általában rtg. felvétel szokott lenni, és – amennyiben a műtét altatásban történik – teljes labor és EKG vizsgálat.

Az orrplasztika menete

Az orrplaszitka menetét nagyban befolyásolja az, hogy nyitott vagy zárt technikát alkalmaz a sebész. Minden esetben az első lépés a vérzéscsillapító oldalt beadása. Nyitott orrplasztika esetén az operáló orvos ezek után bemetszi az orr belső nyálkahártyáját, majd ezt leemeli a többi szövetről. Ezek után lehetősége van arról, hogy korrigálja, vagy eltávolítsa az alaki eltéréseket okozó problémát. Mivel az orrot nagyon sokféleképpen lehet alakítani, (És nagyon változatosak azok az igények, amikkel egy plasztikai sebész találkozik a munkája során.) az orrplasztikának rengeteg féle változat és technikája van. Ha a cél, hogy a páciens orra rövidebb legyen, akkor eltávolítja az orrsövény egy részét. Az műtét során eltávolításra kerülhetnek porcos részek, amikkel formázni lehet az orrcsúcsot. Az orrhát görbületét úgy lehet megszüntetni, hogy a sebész lereszeli a problémás részt. Az orr keskenyítéséhez szükséges az orrcsontok eltörése. (Ez nagyon brutálisan hangzik elsőre, de csak így lehet megfelelő minőségű eredményt elérni.)

Nyitott orrplasztikánál máshol kell ejteni a bemetszést, ilyenkor az orrnyílások között lesz a vágás.

Az orrplasztika kombinálható más eljárásokkal. Általában az orrsövényferdülés kezelésével együtt szokták elvégezni. Ilyenkor az eljárás bonyolultabb lehet, de mindenképpen érdemes ezen a megoldáson gondolkodni, hiszen ilyenkor a páciens két műtétet letudhat egyszerre.

Orrplasztika után

Amennyiben a műtét altatásban történt meg, a páciensnek még egy éjszakát az operáló klinikán kell töltenie, hogy az operáló orvos meggyőződhessen arról, hogy nem történt komplikáció. Amennyiben minden rendben ment, a páciens másnap otthonában távozhat.

Műtét után nem érdemes egyedül távozni, inkább kérje meg rokonát, barátját, hogy szállítsa haza. Ennek oka, hogy a helyi érzéstelenítésben történt műtét során kapott gyógyszerek miatt a páciens alkalmatlan lesz a vezetésre, ráadásul a szemek körül vérömleny alakulhat ki, ami zavarja a látást.

A beavatkozás után az orrnyílásokba tampon kerül. Ennek egyik oka az, hogy csillapítása a vérzést, másik pedig, hogy tartsa a testrészt. Amennyiben a műtét megfelelő eredményéhez el kellett törnie az orrcsontot, a testrészt gipsszel kell rögzíteni. Orrcsúcs és orrhát plasztika esetén elég egy vízhatlan ragasztószalag.

Orrplasztika után az is nehézséget okoz, hogy nagyjából egy hónapig nem lehet szemüveget viselni. Ezért érdemes kontaktlencsét beszerezni erre az időszakra.

A szem körül bevérzések szoktak kialakulni. Ezek két – három hét alatt elmúlnak, a folyamat meggyorsítása érdekében lehet alkalmazni az ilyenkor szokásos terápiákat, a jegelést, a borogatást és a C-vitamin fogyasztását.

A lábadozás időszakának első hetében minden megerőltető testi mozgást kerülnie kell. Három hét elteltével elkezdhető a könnyű testmozgás, a páciens lassan elkezdhet visszatérni a korábbi életviteléhez. Komolyabb sportolással még érdemes várni két hónapot. Szintén jó ideig kerülni kell az olyan sportokat, ahol megsérülhet az orr, mint például a boksz, vagy a labdajátékok.

Az orrplasztika Budapest területén található lehetőségei között nincsen olyan klinika, ahol ne kellene rutinellenőrzésre visszamenni, erre általában a műtét után egy és hat héttel, valamint három, hat és tizenkét hónap múlva kerül sor.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo