Zsírleszívás

Mikor?

A bőr alatti zsírszövet vastagsága testrészenként különböző lehet, de a női és férfi nemtől függően felhalmozódása jellemzően eltér. A hölgyeknél leginkább az alhas, deréktáj, a combok külső és belső felszínén, a férfiaknál a has területén és a csípőtájon okozhat a testkontúrt megváltoztató, zavaró többletet, melyek zsírleszívással tüntethetők el. Ezeken a területeken a többletek a fogyás után is megmaradhatnak. A beavatkozás leginkább alakformálásra alkalmas, a testsúlycsökkenést nem helyettesíti. Amennyibe a műtét után mérsékelt, közepes fokú hízás következik be, akkor a kezelt területen zsírtöbblet már nem alakul ki, de extrém hízás esetén ezen a területen is bekövetkezik a zsír felszaporodása. A műtét a test minden területén elvégezhető, az arctól, a tokától egészen a bokatájakig.

A kezelésről, műtétről

A beavatkozást a kezelendő terület kiterjedésétől, helyétől és a páciens igényétől függően helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük. A műtét előtt a zsírtöbblet határait bejelöljük, majd az adott terület határán kis bőrmetszést ejtünk, melyen keresztül a zsírszövetet olyan oldattal töltjük fel, amely helyi érzéstelenítőt, érösszehúzó (vérzéscsillapító) anyagot is tartalmaz. Ezt a módszert tumescens technikának nevezzük. A feltöltés után különböző átmérőjű, a végén lyuggatott hosszú fém kanülökkel a zsírt megroncsolva vákuum segítségével eltávolítjuk azt. Ennek mennyisége néhány millilitertől egészen 1500-2000 milliliterig terjedhet. A beavatkozás során vigyázunk arra, hogy a bőr alatt a zsír elvékonyítása egyenletes legyen. A műtét végén a kis bőrsebeket varrattal bezárjuk.
 

A műtét után

A műtétet követően a zsírszívás területét borító kompressziós ruhát helyezünk fel már a műtőasztalon, amelyet összesen négy héten keresztül javasolt hordani. Egy héttel a műtétet követően, varratszedés után a sebeket már víz érheti, ami azt jelenti, hogy a zuhanyozás alkalmával a kompressziós ruhát le lehet venni. Fokozott fizikai terhelés (sport) a műtétet követően négy héttel kezdhető el. A fertőzés megelőzése céljából műtét alatt és után alkalmazott antibiotikus kezelés szükségességéről megoszlanak a vélemények. Nagyobb vagy több terület egyidejű zsírszívása után a trombózis megelőzése céljából javasolt kis molekulasúlyú Heparin injekció alkalmazása 6-10 napon keresztül. A mérsékelt-közepes fájdalom általános fájdalomcsillapító tablettákkal, a terület jegelésével csökkenthető, megszüntethető.

Lehetséges szövődmények

Vérömleny, bevérzés, savós folyadékgyülem kialakulása, sebfertőzés, sebszétválás, trombózis, zsírembólia, a kezelt terület egyenetlensége, behúzódása, bőrelszíneződés.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo