[formget formcode='hFlb-212335/i' autoresize='true' height='485' tab='tabbed' tabtext='Contact Us' position='bottom' bgcolor='e54040']

A szemhéj plasztika látható mértékben fiatalítja meg azt a hölgyet, (vagy urat) aki átesik ezen a műtéten. Ez egy olyan beavatkozás, ami előbb vagy utóbb, de egy idő után mindenki számára aktuálissá válik. A szem ugyanis az a testrész, ahol a legelőször megjelenik a kor, itt lehet leginkább meglátni azt, hogy az idő halad előre, és nem kíméli senki testét. A szemek körüli bőr érzékeny és vékony. Ez a felület a korral veszít a rugalmasságából, a tekintet fáradt és idősebb lesz. A szem körül megjelennek a ráncok, amik először csak vékony szarkalábak, de egyre inkább elmélyülnek, hangsúlyossá válnak. A felső szemhéj bőre szintén megnyúlik, az alsó szemhéj alatt pedig árkok jelennek meg. A szemek karikássá válnak. Ez az állapot minden nőt megvisel, szeretnének tőle szabadulni. A méregdrága kozmetikumok és kozmetikai kezelések csak lassítani tudják ezt a folyamatot, megakadályozni vagy visszafordítani semmiképpen sem. Ezen az állapoton csak a szemhéjplasztika segíthet.

A szem környéki bőrre jellemző, hogy szárazabb, mint a test többi részén. Ez az oka annak, hogy a ráncok legelőször itt jelennek meg. Vannak tényezők, amik meggyorsíthatják ezt a folyamatot. Ezek a következők:

  • dohányzás
  • túlzott napozás vagy szoláriumhasználat
  • éjszakai élet

De az öregedés folyamatában szerepet játszanak öröklött tényezők is. Aki szerencsés, az későn kezd el ráncosodni, de sajnos vannak olyan hölgyek, akiknél viszonylag korán bekövetkezik ez az állapot, még akkor is, ha vigyáznak bőrük szépségére.

Az első konzultáció

A szemhéjplasztika – mint minden plasztikai műtét -egy első konzultációval kezdődik. Ennek a találkozásnak a célja az, hogy a műtét minden részlete letisztázódjon, és hogy a páciens pontos felvilágosítást kapjon az operációról. Ennek azért van jelentősége, mert az is előfordulhat, hogy a kliens inkább meggondolja magát. Az első konzultáció nemcsak beszélgetés, hanem pár vizsgálat is történik, ugyanis az orvosnak tisztában kell lennie a páciens szervezetének egyedi jellemzőivel. A találkozás része még az is, hogy a páciens elmeséli kívánságait, hogy milyen eredményt vár el a műtéttől. Ezeket az elképzeléseket a sebész egyezteti az orvosi szempontokkal. Ebből a két tényezőből kialakul az, hogy pontosan milyen lesz a műtét menete. Az orvos pontos felvilágosítást ad a páciensnek, a műtét menetéről, feltételeiről, tájékoztatja klienst a kockázatokról, a lehetséges szövődményekről is. Fontos kérdés a hegek elhelyezkedése is. Ezt a sebész meg is szokta mutatni. A vágások olyan helyeken lesznek, ahol a legkevésbé látszódnak. A szemhéjplasztika történhet altatásban és helyi érzéstelenítésben is. Ezt a sebészt és a páciens közösen fogja eldönteni, mikor megbeszélik a műtét összes részletét. (Ritkán, de adódhat olyan helyzet, amikor az operáló orvos kategorikusan kijelenti, hogy ő nem vállalja az adott páciens esetében az altatást, vagy pedig a helyi érzéstelenítést. Ha ilyen történik, annak mindig nagyon komoly egészségügyi okai van.)

A műtét előtt mindenképpen szükség van pár kivizsgálásra. Ezeket az operáló orvos el fogja mondani, és a beutalót is ő adja. Amennyiben a műtét altatásban történik, még további vizsgálatokra van szükség. Ezek azért kellenek, hogy a sebész megbizonyosodjon róla, hogy a páciens szervezete alkalmas a műtétre, a beavatkozás kockázata minimális.

Szemhéjplasztika előtt

Van pár életmódbeli tanács, amit ajánlott szemhéjplasztika előtt betartani. Ezek közül az egyik a dohányzás témaköre. Amennyiben a páciens dohányzik, ajánlott ezt a szokását a műtét előtt és után is pár hétre felfüggeszteni, vagy legalábbis minimalizálni. Ennek az az oka, hogy a nikotin lassítja a test regenerálódási képességét. A megfelelő étkezés szintén lényeges, ez könnyen emészthető ételeket jelent, illetve bő folyadékfogyasztást. (A folyadék alatt itt ásványvizet, ízesítés nélküli teákat jelent, semmiképpen sem cukros, szénsavas üdítőitalokat.)

A szemhéjplasztika menete

A szemhéjplasztika lehet alsó és felső szemhéjplasztika is, de az sem ritka, hogy a két műtétet egyszerre végzik el. A szemhéjplasztikára az is jellemző, hogy nem egy önálló műtét lesz, hanem az arcplasztika részeként kerül elvégzésre. (Az arc az a tájék, ami leggyorsabban öregszik, a legtöbb embernél itt látszódik meg először a kor, így nem ritka, hogyha egyszerre az egész arcot műtik meg.)

A vágások általában a ráncokban és a szempilla redőiben lesznek, hiszen itt a legnehezebb észre venni a hegeket. A vágásokon keresztül a sebész megfeszíti a bőrt, majd kimetszi a feleslegeset. Ez nem mindig elég. Alsó szemhéjplasztika esetén az is megszokott, hogy a sebész eltávolítja a felesleges zsírszövetet. Máskor pedig arra van szükség az optimális eredmény eléréséhez, hogy a sebész részeket feltöltsön. A töltőanyag ebben az esetben általában a saját zsír szokott lenni.

Fontos tudni, hogy az eredeti állapotok teljesen nem állíthatók vissza, a páciens soha nem lesz már újra húszéves. Viszont látható mértékben fog fiatalodni. Egyéni, hogy ki mennyivel fog fiatalabbnak látszódni a beavatkozás után, ez függ a szervezet egyéni reakcióitól is. Nagy általánosságban az mondható el, hogy a szemhéj plasztika nagyjából tíz évvel forgatja vissza az idő kerekét.

Szemhéjplasztika után

Amennyiben a műtét helyi érzéstelenítésben történik pár órás megfigyelés után a páciens otthonában távozhat. Viszont mindenképpen javasoljuk, hogy ezt kísérővel tegye, sőt pár napig legyen mindig mellette valaki. Altatásban végzett beavatkozás után a páciensnek egy éjszakát a klinikán kell tölteni megfigyelés céljából. Ha esemény nélkül tellett el az éjszaka, akkor a páciens másnap elhagyhatja az operáló intézményt.

Nagyon sok esetben előfordul, hogy a szem környékén lilás duzzanat, haematoma keletkezik. Ez a műtét természetes velejárója. Különösebb kezelést nem igényel, mindössze annyit, amennyit bármelyik más bevérzés. Lehet jegelni, esetleg fájdalomcsillapítót szedni. (Ezt az utóbbit mindig operáló orvosával beszélje meg, ő fogja tudni, hogy milyen fájdalomcsillapítót érdemes, vagy lehet szedni. Ő is fogja felírni a gyógyszert.) Ez a tünet még azzal is járhat, hogy a páciens nehezen, vagy csak részlegesen tudja a szemhéját becsukni. Ez egy kellemetlen állapot, de pár nap alatt el szokott múlni, nem tartós.

A műtét lehetséges szövődménye, hogy kötőhártya gyulladás alakul ki. Ennek az elkerülése érdekében lehet a megfelelő szemcseppet használni. Operáló orvos tudni fog ajánlani ilyen készítményt.

Szemhéjplasztika után pár napig pihenés javasolt. Az alvás lehetőleg felpolcolt fejjel történjen, illetve ajánlott a napszemüveg viselése.

A kontrollvizsgálat a műtét után egy héttel szokott megtörténni. Amennyiben a beavatkozás nem felszívódó varratokkal történt, akkor a varratszedés is itt fog megtörténni.

Mint minden műtétnek, a szemhéjplasztikának is vannak kockázatai. Ennek kicsi az esélye, annak beavatkozásnak alacsony a rizikója. Ennek ellenére felléphetnek szövődmények, emiatt van szükség a műtét utáni megfigyelésre. Szemhéj plasztika után amennyiben a páciens otthonában tapasztal szokatlan tüneteket, olyanokat, amire operáló orvos nem készítette fel, a sebészhez kell fordulni.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo