Orrplasztika

Mikor?

Az orr különleges szerepet játszik az ember külső jellemvonásának, személyiségjegyeinek, különösen az arc megjelenésének megítélésében. Nagyon fontos szempont, hogy az orr az arc olyan területén helyezkedik el, ahol nehezen vagy egyáltalán nem fedhető el. Az orr önmagában vagy az arc arányainak figyelembevételével is hordozhat olyan jegyeket, ami a pácienst arra készteti, hogy a plasztikai sebészhez forduljon. Az alaki jellemzői veleszületettek, de külső behatásra is kialakulhatnak nem kívánatos esztétikai eltérések, amelyekhez funkcionális zavarok is társulhatnak. Ez esetben a megoldásra váró feladat összetetté válik.
Az orrot csontos és porcos váz egysége alkotja és képezi az orrgyököt, az orrhátat, az orrcsúcsot, az orrszárnyakat. Ezek egyedüli vagy kombinált eltérései alakíthatják ki az orr nem kívánatos, zavaró elváltozásait, tehát a plasztikai beavatkozások előtt az orr gondos feltérképezése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pontos műtéti tervet fel tudjuk állítani a kívánt eredmény eléréséhez. Az orr leggyakoribb eltérései: orrháti púp, az orrhát besüppedése, az orrhát tengelye az arc tengelyétől eltér, széles orrhát; széles, lapos, aszimmetrikus vagy lógó orrcsúcs, nagy orrlyukak stb. és ezek kombinációja.

[wds id=”15″]

A műtétről

A beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben, de leginkább altatásban végezzük a páciens kívánságától és a műtét típusától, kiterjesztésétől függően, ami 40-120 percet vehet igénybe. Az orrplasztikák többségét az orr belső felszínén ejtett metszésekből végezzük, amelyek után a sebek, majd a hegek rejtett helyen maradnak. Ritka esetben van szükség nyitott beavatkozásra, amikor az orrnyílások közötti keskeny bőrterületen, a lágy orrsövényen ejtünk metszést.
Az egyik leggyakoribb elváltozás az orrpúp, amit az orrháton legtöbbször a csontos- porcos orr határán mindkét részre terjedően alakul ki. Általában a páciensek elvárása az egyenes, vagy kissé homorú orrháti profil. Ennek műtéti megoldása a púp megszüntetéséből áll, amelyet a már említett rejtett metszéseken keresztül végzünk el a porctöbblet és csontfölösleg eltávolításával. Ezzel az orrhát kontúrjának kívánt profilját érjük el, de a beavatkozás következtében az orrháton egy széles sík felszín alakul ki. Ezért az orr csontos részét az arccsontról felszabadítjuk (vésés, fűrészelés) mindkét oldalon, és a két csontlemez felső szélét egymáshoz közelítve az orrhát keskenyítését is elvégezzük. Amennyiben az orrcsúcs eltérései (széles, vaskos, osztott, lógó, aszimmetrikus) is korrekciót igényelnek, akkor először az orrcsúcsot alkotó porcokat is a korábban ejtett metszésből, esetleg kiegészítő metszések segítségével feltárjuk, majd ezek megformálása után szüntetjük meg az orrpúpot. Súlyosan deformált, korábban már operált, esetleg külső behatásra törésből fakadóan súlyosan torzult orr esetén a beavatkozást úgynevezett nyitott műtététtel hajtjuk végre a pontos anatómiai viszonyok megítélése érdekében. Ez azt jelenti, hogy az orr porcos és csontos alkotóelemeiről a bőrt szélesebben és jobban felszabadítva nagyobb feltárásból végezzük el a műtétet. Amennyiben orrsövényferdülés is fennáll, akkor az orrplasztikával egy lépésben lehet elvégezni a sövény korrekciós műtétjét is.

A műtét után

A műtét után az orrot kitamponáljuk, az orr külső felszínére rögzítés céljából ragasztó csíkokat és gipszet helyezünk, amely utóbbit 7-10 nap után távolítunk el. Az orrtamponokat a műtétet követő napon vesszük ki. A behelyezett, úgynevezett felszívódó varratok spontán kiesnek, varratszedést nem kell végezni. Az orr a végleges formáját a műtét után fél-egy év múlva érheti el.
Az orr plasztikai beavatkozásai után a szemek körül, a felső ajkak területén különböző fokú duzzanat és bevérzés alakulhat ki, amelyek spontán felszívódása egy két nap alatt bekövetkezik.

Lehetséges szövődmények

Létrejöhet vérömleny, leggyakrabban a csontok felszabadítása területén az orról felpreparált bőr alatt és talaján. Előfordulhat fertőzés is, ennek feltárása, kiürítése és antibiotikumos kezelés megkezdése indokolt. Igen ritka szövődmény a keringészavar talaján kialakuló bőrelhalás, amely komplex kezelést igényel. A műtét késői szövődményei közé tartozik az orrlégzési nehezítettség, alaki deformitások, amelyek ismételt műtéttel korrigálhatóak.

 

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo