Mellbimbó-bimbóudvar plasztika

Mikor?

Szülés után a szoptatás idején a mellbimbónak jelentős szerepe van az újszülött táplálásában. Ezen kívül a bimbó és a bimbóudvar a mell esztétikai megítélésének egyik eleme lehet, így formai, méretbeli eltérései, mint pl. a széles, ovális bimbóudvar, vagy a teljesen behúzódott, láthatatlan bimbó, vagy a széles előemelkedő bimbó egyaránt igen zavaróan hathatnak és sok esetben korrekciót igényelnek.

A műtétről

Általában helyi érzéstelenítésben, ambuláns beavatkozásként végezzük. A széles vagy ovális bimbóudvar kicsinyítése, megformázása során enyhe feszítés alatt kör alakú, pogácsaszaggatóra hasonlító eszközzel kijelöljük a kívánt átmérőjű kört, majd a fölösleges bimbóudvar részletet eltávolítva kialakítjuk a körré formált bimbóudvart.
A behúzódott bimbó estében egy kis metszésen keresztül a bimbóudvart behúzó rugalmas horgonyokat (ami a kivezető tejjárat is lehet) felszabadítjuk és helybenntartó öltések behelyezésével érjük el azt, hogy a bimbó a bőrfelszín fölött maradjon.
A nagyon kiemelkedő és/vagy széles bimbó esetében a térbeli többletnek megfelelő bőreltávolítás után formázzuk meg a kívánt méretű bimbót.
Fontos megjegyezni azt, hogy a bimbón végzett beavatkozások a kivezető tejjáratokat, és azok kivezető nyílásait is érinthetik, ami a későbbiekben a szoptatáskor a tej ürülésének zavarát okozhatja. Még fontosabb továbbá az, hogy ha a korábban teljesen normálisan előemelkedő bimbó fokozatosan behúzódik, akkor ennek hátterében a mell olyan betegségére is gondolni kell, ami további vizsgálatokat igényel!

A műtét után

A műtét utáni fájdalmak általános fájdalomcsillapítókkal megszüntethetők. Az operált terület kímélete, külső behatásoktól való védelme szükséges. A munkavégzés annak jellegétől függően egy-két nap után megkezdhető. A műtét után egy héttel a varratokat eltávolítjuk, a sebet ezután már víz, a bimbót erőteljesebb külső behatás az operációt követően 8-10 héttel érheti.

Lehetséges szövődmények

Sebszétválás, sebfertőzés, bőrelhalás, bevérzés, bimbó-bimbóudvar deformitása, kóros hegképződés, tejürülési nehézségek.

 

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo