Hasplasztika

Mikor?

A terhesség, szülés után vagy nagymérvű testsúlygyarapodás és/vagy testsúlycsökkenés következtében a hason bőr- és zsírfölösleg alakulhat ki. Természetesen a has formai megjelenésében nemcsak ez a tényező játszik szerepet, hanem a hasfal izomzata is. Terhességnél a megnagyobbodott méh, elhízásnál a nagy hasűri nyomás hatására a hasfali izomlemez megnyúlik, a középvonalban szorosan egymás mellett elhelyezkedő két egyenes hasizom egymástól eltávolodik, amelyek között egy rugalmatlan kötőszövetes lemez alakul ki. Szülés, jelentős fogyás után az izomzat visszanyeri tónusát, de ez a kiszélesedett lemez nem tűnik el. A páciensek egy része arról számol be, hogy hiába végez hasizomgyakorlatokat, a hasa mégis elődomborodik, vagy arról, hogy például felülésnél, köhögésnél a has középvonalában egy sávban előboltosul. Tehát a hasplasztika előtt meg kell határozni, hogy műtét során milyen beavatkozásokat kell elvégezni ahhoz, hogy az elvárt eredmény megszülessen. Vagy csak a fölösleges bőr zsír eltávolítása elég (pl.: kötényhas), vagy ezt ki kell egészíteni a hasfal helyreállításával. Hogy eldöntsük, melyik a megfelelőbb, különböző egyszerű vizsgálatok állnak rendelkezésünkre. A műtét előtt meghatározzuk a bőr és zsír fölöslegét, amit a hasfal bőrén bejelölünk. Ennek mértéke határozza meg, hogy a műtéti heg milyen magasságba fog esni. Minél nagyobb a fölösleg, annál valószínűbb, hogy a heg annál lejjebb fog esni az alhas bőrén.

A műtétről

Az operációt altatásban végezzük, amelynek időtartama 90-150 perc lehet. A műtétet megelőző jelölésnek megfelelően az alhas területén a két csípőlapátnál előemelkedő terület között ejtünk lefelé ívelt metszést azután, hogy a bőrköldököt már körbemetszettük kör alakban. Ezt követően a metszésből a bőr-zsírt egyben, szélesen felpreparáljuk a hasfalról egészen a bordaívek magasságáig. Ekkor a hasfali izomzat szélesen látótérbe kerül és amennyiben szükséges, a két egyenes hasizom között kialakult eltávolodást meg tudjuk szüntetni, a hasfalat rekonstruálva. Ezután a hasfalról felszabadított hasfali bőr-zsírt a szeméremtest irányába meghúzva a fölösleget kimetsszük a műtét előtti jelölésünknek megfelelően. A megfeszített bőrön a bőrköldök magasságában ejtett kis metszésben a bőrköldököt kivarrjuk, így a köldök az eredeti helyén marad. A hasfali izomréteg és a bőr-zsír közé lyuggatott műanyag csövet (drain) helyezünk, majd a hasi ívelt bőrsebet az alhas területén bezárjuk. A két behelyezett cső azt a célt szolgálja, hogy a szabad végein levő kis szívópalackok segítségével a nagy sebfelszínen termelődő sebváladékot eltávolítsuk. A műtét után azonnal haskötőt helyezünk fel, hogy a hasfalat tehermentesítse és a felszabadított bőr-zsír a hasfalra visszatapadjon, és így folyadékgyülem ne alakulhasson ki ebben a rétegben.

Mini hasplasztika
Vannak olyan esetek, amikor a bőr-zsír fölösleg nem olyan mértékű, vagy csak az alhasra lokalizált, hogy a hasfalról az egész bőr-zsírt fel kellene szabadítani ahhoz, hogy az jól megfeszíthető legyen. Máskor az alhas területére lokalizálódó elődomborodást kell megoldani. Ezekben az esetekben nem végzünk az előbbiekben részletezett kiterjesztett műtétet, hanem kisebb metszésből az alhasi izomzatot állítjuk helyre az elődomborodást megszüntetve. Máskor ennél egy kicsit hosszabb metszéssel távolítjuk el a kevés fölösleget úgy, hogy a köldök a helyén marad, vagy azt a hasfalról felszabadítva kicsit lejjebb rögzítjük a fölösleg kimetszése után.
Amennyiben csak a hasfal gyengeség okozza a has elfogadhatatlan formáját, akkor azt a megoldást kell választani, hogy a hasplasztikánál alkalmazott módszert alkalmazzuk úgy, hogy a hasfali bőrrel együtt a köldököt megemeljük, és ezután végezzük el a hasfal helyreállítását, majd a bőrt a hasfalra visszafektetve a köldököt eredeti helyén rögzítjük.

A műtét után

Az operáció után általában két napot szükséges kórházban tartózkodni, a felhelyezett rugalmas haskötőt pedig 4 héten keresztül kell hordani. A varratokat a műtét után 2 héttel távolítjuk el. A sebet víz a varratszedést követően már érheti. Fizikai terhelés a műtét után 4-5 héttel kezdhető meg. A munka jellegétől függően a műtét után egy héttel már lehet dolgozni.

Lehetséges szövődmények

Bevérzés, vérömleny, savós folyadékgyülem, sebfertőzés, bőrelhalás, trombózis, embólia, bőr érzészavara.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo