Fülplasztika

FÜLPLASZTIKA

Mikor?

A fülkagyló bonyolult formájú porcos vázból és az ezt borító bőrből áll. Alaki eltéréseinek okai veleszületettek vagy szerzettek (baleset, korábbi fülplasztika, stb.) lehetnek. Leggyakoribb eltérés az elálló fül, mely már gyermekkortól kezdődően, az első közösségi beilleszkedéskor (óvoda, iskola) zavaró tényező lehet, tréfa, vicc tárgyát képezheti. Akár a személyiség fejlődésében is károkat okozhat, később akadályt jelenthet az egészséges párkapcsolat kialakításában., Felnőttkorban is megmaradhat problémaként.
Az elálló fül formáját a fülkagyló öblös csészeszerű részeltének kimélyülése, a fül bonyolult formáját adó görbületeinek, éleinek elsimulása, hiánya és ezek együttes jelenléte okozhatja. Ennek pontos feltérképezése a sikeres műtét alapvető feltétele.


[wds id=”12″] 

A műtétről

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. A fül hátsó felszínén ejtett bőrmetszéssel, a felesleges bőrterület kimetszésével kezdjük a beavatkozást. Ezután a csészeszerűen kimélyült porcból a hátsó felszín felől egy akkora részletet távolítunk el, hogy a fülkagyló a fejhez tudjon simulni. Ezt követően a fül alakját meghatározó éleket vagy a hátsó felszín felől a porc részleges vagy teljes átvágásával, vagy az elülső felszín felől egy kis rejtett bőrmetszésből a bőr alatt képzett kis alagúton keresztül, speciális műszerrel a porc részleges bemetszésével képezzük. A tartós eredmény érdekében a fül elülső és hátsó vagy csak a hátsó felszíne felől az éleket megtartó öltéseket helyezünk be, majd végül a bőrsebet a bőrben futó varratsorral egyesítjük. A beavatkozás 45-100 percet vehet igénybe.

A műtét után

A műtét után olyan kötést helyezünk fel, ami a füleket tartósan jó pozícióban rögzíti, majd egy hét elteltével levesszük. Ekkor a bőrvarratot is eltávolítjuk. Ezután még egy-két héten keresztül rugalmasan szoros fejpánt vagy kötés viselete indokolt. 

Egyéb műtétek

A fülcimpa különböző zavaró elváltozásai is kezelhetőek sebészetileg. Ilyen lehet a veleszületetten lenőtt vagy nagy cimpa, amely a cimpa felszabadításával vagy méretének csökkentésével korrigálható. Előfordulhat az, hogy a fülbevalók a cimpán hosszú rést vágnak be, vagy akár a cimpát két részre vágják át teljesen. A fenti eltérések miatt végzett műtéteket is helyi érzéstelenítésben végezzük, amelyek időtartama 30-60 perc lehet.

Lehetséges szövődmények

A fülön végzett műtétek bevérzést, gyulladást, bőrelhalást, porcelhalást, bőrelszíneződést eredményezhetnek, amelyek az elvárt esztétikai eredményt befolyásolhatják a fül alaki deformitásának kialakulásával.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo