[formget formcode='hFlb-212335/i' autoresize='true' height='485' tab='tabbed' tabtext='Contact Us' position='bottom' bgcolor='e54040']

A férfi mellplasztika szintén egy nem túl széles körben ismert plasztikai műtét. (Ebben a kategóriában a legnépszerűbb beavatkozások a zsírleszívás és a mellműtétek.) A plasztikai sebészet a kóros férfi emlőnagyobbítás, a gynecomasita műtéti kezelését jelenti. Ennek a problémának a megoldása nemcsak operáció lehet, de vannak esetek, amikor nincsen más lehetőség. A kóros megnagyobbodott férfi emlő oka lehet hízás, ilyenkor a zsírszövet növekszik meg. A probléma oka ilyenkor az elhízás, amit első körben diétával és sporttal célszerű kezelni. Ilyenkor nem gynecomastiáról beszélünk, ez az állapot a lipomastia. Kóros férfi mellnagyobbodás esetén a mellszövet, a mirigyek növekednek. Ez mögött nagyon sok esetben hormonális változások állnak, ezért jellemző, hogy kamaszkorban jelenik meg a probléma. A kiváltó ok, hogy a női hormon, az ösztrogén nagyobb mértékben van jelen a szervezetben, mint a férfi hormon, az androgén. Ez az helyzet akár csecsemőkorban is megjelenhet, de ilyenkor egy idő után elmúlik magától. A pubertás korra jellemző, hogy a hormonszint ingadozik. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy az ösztörgén túlsúlyba kerül, és kialakul a probléma. Ez az állapot nem mindig igényel kezelést, nagyon sokszor magától elmúlik pár hónap alatt. Ha a kamaszkor végére sem húzódnak vissza az emlők, akkor beszélünk tartós pubertás kori gynecomastiáról.

Előfordulhat az is, hogy a betegség egy másik kór tüneteként jelenik meg. Amikor megszűnik az esetleges alultápláltság állapota, akkor a szervezetben hormonális változások következnek be, ami okozhatja a kóros mellnagyobbodást. A férfi nemi szervek betegsége csökkenteni a tesztoszteron hormon termelését, miközben az ösztrogén szintje nem csökken. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a női hormon túlsúlyba kerül, így létrejön a nemkívánatos állapot. A gynecomasitia oka lehet májzsugor is. De vannak más okok is, amik a probléma kialakulását okozzák. Genetikai okok is lehetnek a kór megjelenésének a hátterében, a hajlam öröklődhet. De nemcsak a génkészlet tehet a betegségről, hanem szerzett okok is szerepet játszanak a kialakulásában. Jellemző, hogy a testépítéshez szedett táplálék kiegészítők okozzák a problémát. Szintén a betegség forrása lehet az öregedés, a fertőzés vagy a véráramlás problémái.

Az esetek legnagyobb részében a probléma szimmetrikus, de előfordulhat az is, hogy csak az egyik emlőt érinti.

Fontos kérdés az, hogy a beteg honnan veheti észre, hogy nem elhízás áll a tünetei mögött, hanem gynecomastia? Nagyon fontos tudni, hogy az emlők nemcsak megnőnek, hanem érzékenyek is lesznek, de ez az érzés nem megy el a fájdalomig. Ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A pontos diagnózishoz mindig szükség van pár vizsgálatra.

A gynecomastia kezeléséhez nem feltétlenül szükséges férfi mellplasztika, nem ez az elsődleges megoldás. Ha az orvos egyértelműen megállapította, hogy a problémát nem elhízás okozta, hanem hormonváltozás, akkor lehetőség van gyógyszeres kezelésre, de általában nem ezzel a terápiával szoktak kezdeni. A betegségnél van remény arra, hogy teljesen magától elmúlik, ezért először várni szoktak, hátha ilyen szerencsésen megoldódik a probléma. Ha ez nem történik meg, akkor kezdőik a gyógyszeres kezelés. Ilyenkor tesztoszteron hormont juttatnak a szervezetbe. Súlyosabb eseteknél az ösztrogén termelést is gátolják. Ha ezek a terápiák nem vezetnek eredményre, akkor a férfi mellplasztika a megoldás.

A férfi mellplasztika kombinálható zsírleszívással is. Ilyenkor a sebész apró, pár mm-es vágásokat ejt a mellkason, és ezen keresztül leszívja a felesleges zsírt. Ez az előkészítés jelentős mértékben megkönnyíti a felesleges mirigyállomány eltávolítását. (Amennyiben az elváltozást nem a gynecomasita okozza, hanem elhízás, akkor megoldás lehet egy sima zsírleszívás is. Ebben az esetben is szükség lehet a felesleges bőr eltávolítására. Ezt mindig az operáló orvos dönti el, miután felmérte a páciens állapotát.)

A férfi mellplasztika előtt

A férfi mellplasztika első lépése mindig egy konzultáció, ahol az operáló orvos felméri a beteg állapotát, és megtervezi a műtétet. Ilyenkor a páciens elmondhatja, hogy milyen eredményt vár el a beavatkozástól. Operáció előtt mindig szükség van pár kivizsgálásra, hogy a sebész meggyőződhessen arról, hogy műtét kockázata minimális lesz. Erre azért is szükség van, mert a férfi mellplasztika altatásban szokott megtörténni.

Mint minden műtétre a férfi mellplasztikára is fel kell készülni. A nikotin lassítja a sebgyógyulást, rontja a test regenerálódási képességét, ezért ajánlott műtét előtt felfüggeszteni ezt a szokást, vagy legalábbis minimalizálni. Szintén fontos a könnyű, könnyen emészthető ételek fogyasztás és a bő folyadékbevitel (Folyadék alatt ásványvizet és ízesítés nélküli teákat értek, semmiképpen sem cukros, szénsavas üdítőitalokat.)

A férfi mellplasztika menete

 

A férfi mellplasztika nagyjából két órán keresztül szokott tartani. Mivel a beavatkozás altatásban történik, utána a páciensnek egy éjszakát az operáló klinikán kell tölteni megfigyelés céljából. Ha nem történik semmi váratlan, akkor másnap otthonában távozhat.

A férfi mellplasztika során a sebész egy félkörív alakú vágást ejt a bimbóudvar alatt, és még egyet a hónaljredőben. Ez utóbbi nem minden esetben szükséges. Abban az esetben, ha mellkas nemcsak megnagyobbodott, hanem jelentős mértékben meg is ereszkedett, a sebész nemcsak egy félkörívet vág alul, hanem teljesen körbemetszi a mellbimbót, hogy megfelelő helyzetbe emelje. Vannak esetek, amikor nagyon nagy mértékű a lógás, ilyenkor nem elég a kör alakú vágás, hanem a női mellfelvarráshoz hasonló eljárást kell folytatni. A bimbó körüli kör alakú vágás alá egy vízszintes vágás kerül. Extrém esetekben ez kiegészülhet egy félkör alakú vágással, ami a vízszintes metszés alatt lesz. Ezek után a sebész kimetszi a felesleges mirigyállományt. A mellbimbó alatti részhez nem szokta nyúlni, mivel ez károsítaná a bimbó vérellátást. A kimetszés után a sebész eltávolítja a felesleges bőrt, és – amennyiben szükség van rá – a mellbimbót optimális helyre helyezi.

A műtét során az operáló orvos szívócsövekkel távolítja el a felesleges váladékot. Ezek a csövek operáció után is bent maradnak a páciens testében, csak a beavatkozás után pár nappal lesznek eltávolítva.

Férfi mellplasztika után

A férfi mellplasztika során a test szöveteinek egy része eltávolításra kerül, aminek helyén üreg alakul ki. Ez magával hordozza azt, hogy vérömleny alakulhat ki. Ennek elkerülése érdekben a műtét után a páciensnek egy hétig nyomókötést kell viselnie a mellkasán.

Teljesen természetes az, ha férfi mellplasztika után a páciens mellkasán bevérzések alakulnak ki. Ezek miatt nem kell aggódni, hiszen egy – két hét alatt elmúlik. Ezt a folyamatot meg lehet gyorsítani az egyébként is szokásos eljárások alkalmazásával. Az is normális, ha a mellkas egy ideig tömöttebb tapintású, ez az átépülés jele. A férfi mellplasztika után gyógyulásra nem jellemző a fájdalom, inkább izomlázszerű kellemetlen érzést szokott érezni a páciens egy ideig a műtét után.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo