Férfi mell kisebbítése

Mikor?

A férfiaknál leggyakrabban hízás következtében (zsír), sokszor ismeretlen okok miatt, de bizonyos betegségek során hormonális okokból , és bizonyos gyógyszerek szedése következtében (mirigyállomány) a mellek megnagyobbodhatnak. Mielőtt műtétre kerülne sor, ennek okát meghatározott vizsgálatokkal ki kell deríteni, mert az ok megszűntetése a mellek visszafejlődését eredményezheti. Ha ez nem következne be, akkor kell műtéti kezelésben gondolkodni. Fontos azt is tudni, hogy a férfiaknál is előfordulhat a mellek rosszindulatú daganata, melynek a kizárása nagyon fontos a műtét előtt!
 

A műtétről

Mint az előzőekben jeleztem, a mellek megnagyobbodásának két komponense is lehet, úgymint csak a zsír felszaporodása vagy a mirigyállomány megnagyobbodása, esetleg mindkettő együtt. Ennek meghatározásában az emlő UH vizsgálata segít, majd ezután tervezzük meg a műtétet. Ugyanis ha csak a zsír szaporodik fel, akkor egyszerű zsírszívással tudunk segíteni (lásd a zsírszívás menüpontot), míg ha a mirigy nagyobbodik meg, és a rosszindulatúság kizárt, akkor a bimbóudvar határán ejtett kis metszésen keresztül távolítjuk el az állományt. Amennyiben mindkét komponens hozza létre az eltérést, akkor a mirigy eltávolítása után végezzük el a zsírszívást. Előfordulhat az az eset is, amikor egy férfimell megereszkedik, és bőrfölösleg alakul ki. Ezekben az estekben a női melleknél alkalmazott beavatkozásokhoz hasonló mellfelvarrást kell végezni.
A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történhet, és 45-150 percig tarthat.

A műtét után

Ha csak a mirigyállományt távolítjuk el, akkor egy kis műanyag csövet hagyunk a műtéti területen, melyen keresztül a sebváladék ki tud ürülni, és amit 24 óra elteltével eltávolítunk. Ezután kompressziós kötést helyezünk fel, hogy a bimbóudvar bőre az alapjához vissza tudjon tapadni. Amennyiben zsírszívást (is) alkalmazunk, akkor a műtéti terület kiterjedtebb, és a beavatkozás után kompressziós mellényt használunk, hogy a nyomóhatás a mellkas elülső feszínén szélesen érvényesüljön, azért, hogy a vérömleny, savós folyadékgyülem kialakulását megelőzzük. Ennek viselete javasolt 3-4 héten keresztül. A fizikai terhelés 4 hét után fokozatosan kezdhető meg. Jellegétől függően egy hét után akár munkába is lehet állni. A fájdalmat általános fájdalomcsillapító megszüntetheti.

Lehetséges szövődmények

Sebfertőzés, sebszétválás, bevérzés, vérömleny-savós folyadékgyülem kialakulása, bőrelhalás, bimbó-bimbóudvar elhalása, deformitása, mell deformitás.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo