Arcplasztika

Mikor?

Az arc a test azon része, amely az ember egyedi jellemzőinek egyik legfőbb hordozója. Az idő múlásával az egész szervezetet, testet érintő változások ezen a területen is megmutatkoznak, de talán a helyzeténél fogva jobban érzékelhetőek az egyéb, fedhető területekhez képest. A kor előrehaladtával az arc bőrének rugalmassága csökken, számos helyen ráncok alakulnak ki, a sekély redők kimélyülnek, a bőr megereszkedik, az áll alatt toka jelenik meg. Az öregedés jeleit sokan nem tudják és nem is akarják elfogadni, és első lépésben egyéb kozmetikai módszerekkel próbálnak ezen változtatni, illetve a folyamatot lassítani. Egy bizonyos határ után egyesek már plasztikai sebészeti kezelésmódot választanak a fiatalos megjelenés érdekében.
Számos lehetőség közül az egyik ilyen módszer az arcplasztika. A műtét előtt konzultáció keretein belül a páciens vázolja a változással kapcsolatos elvárásait, az egyéb ismert betegségeire, a műtét eredményét befolyásoló tényezőkre pl. dohányzás, gyógyszerszedés stb. vonatkozó információkat.. A plasztikai sebész részletes tájékoztatást ad a műtétről, annak várható eredményéről, előforduló szövődmények kialakulásának lehetőségéről. Amennyiben ellenjavallat nem áll fenn, a műtét elvégezhető.
A beavatkozást megelőzően bejelöljük az arc bőrén a metszésvonalak lefutását, az arc bőrének feszítési irányait.
 

[wds id=”19″]

 

A műtétről

A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik. Az altatásban végzett beavatkozást követően a fájdalom csillapítása és a műtéti vérzés minimalizálása céljából a műtéti területet érzéstelenítő és vérzéscsillapító anyagot is tartalmazó oldattal töltjük fel. A hajas fejbőrön a fül előtt és mögött futó bőrmetszés után az arc, és amennyiben szükséges, a nyak bőrét az alatta elhelyezkedő lágyrészekről felpreparáljuk a kívánt területen. Ezt követően vagy csak a bőr meghatározott irányú és mértékű emelésével és feszítésével, vagy egy mélyebb réteget is érintő emelés kiegészítésével együtt végezzük el az arc emelését. A bőr megfeszítése után a sebszélek mentén jelentkező bőrfelesleget a sebvonal teljes hosszában kimetsszük a fül előtt ívelt vonalban, a hajas fejbőr területén háromszög alakban. A bőr alatt kis csövet hagyunk, amelyen keresztül a még termelődő savós váladék távozni tud, amit 24 óra után eltávolítunk. Az arcra kompressziós kötést vagy maszkot helyezünk fel a vérzés és duzzanat megelőzése céljából, amit először egy hét után távolítunk el a varratszedéssel egy időben, de ezt követően kompressziós maszk viselete még egy héten keresztül indokolt. A műtét 120-180 percet vehet igénybe. A fertőzés veszélye miatt megelőzés céljából antibiotikus kezelést alkalmazunk.

Homlok, szemöldökemelés

Önállóan vagy az arcplasztika kapcsán a homlokplasztika is elvégezhető, amikor az elülső hajhatár fölött 5-7 cm-el a hajas fejbőrön haránt, ívelt irányú metszést ejtünk, amelyen keresztül a homlok bőrét majdnem a szemöldökök magasságáig felpreparáljuk, majd a bőrlebenyt hátra-felfelé meghúzva a homlok bőre megfeszül és a megereszkedett szemöldökök megemelkednek, így az arc fiatalosabb megjelenését biztosítják. Ezután a fölösleges bőrt metsszük ki, és a bőrsebet összevarrjuk. A műtét önállóan is elvégezhető, helyi érzéstelenítésben és altatásban egyaránt. A műtét időtartama 60-90 perc. A fejre kompressziós kötést helyezünk, amelyet egy hét után veszünk le a varratszedéssel egy időben. Az arcidegsérülés kivételével az arcplasztika kapcsán felsorolt szövődményekkel azonos komplikációk alakulhatnak ki.

Nyak (toka) plasztika

Az arcplasztika során általában elvégezzük, de önállóan is elvégezhető beavatkozás. A toka kialakulásának két oka lehet. Az egyik a zsír helyi felszaporodása, a másik a nyak elülső felszínén elhelyezkedő széles izomlemez rugalmasságának csökkenése, illetve e kettő kombinációja lehet. Az előbbi esetben a zsírtöbblet zsírleszívással történő eltávolítása, a másodiknál az áll alatt ejtett kis metszésen keresztül vagy az arcplasztikánál alkalmazott metszésből a meglazult bőr és izom megfeszítése a kezelési mód. Az összetett eseteknél az előbbi beavatkozások együttes elvégzése szükséges. A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük. Időtartama 30-90 perc. A nyakra kompressziós kötés, maszk kerül, ezt négy héten keresztül javasolt hordani. Szövődmények: utóvérzés, bevérzés.

A műtét után

Az arcplasztika után az arc duzzanata hűtéssel, emelt felső testféllel kivitelezett fekvéssel csökkenthető, és 1-4 hét alatt spontán megszűnik. Természetesen az arc bőre alatt bevérzés is kialakulhat, ez a későbbiekben spontán felszívódik.

Lehetséges szövődmények

Utóvérzés, bőralatti bevérzés, sebfertőzés, kóros hegképződés előfordulhat.

Plasztikai sebész

logo

Készüljön egészségesen a télre! Minden esztétikai műtét után Kiwisun bioszolárium bérletet kap ajándékba!
logo